zaterdag 14 november 2009

Ooglidcorrectie

Bij wie?

Een ooglidcorrectie is een ingreep waarbij overtollige huid, spier en eventueel vet wordt verwijderd. Het is geen rimpelbehandeling. Regelmatig wordt een ooglidcorrectie gecombineerd met andere verjongende ingrepen in het gelaat zoals face-, voorhoofds- of wenkbrauwlift en rimpelbehandelingen. Hangende oogleden (boven- en onderoogleden) en/of wallen geven u een vermoeide en verouderde indruk en niet zelden wordt dit ten onrechte geassocieerd met een uitbundige levensstijl en/of overmoeidheid. Bovendien kunnen de bovenoogleden uw zicht beperken c.q. verhinderen en resulteren in klachten van vermoeidheid en hoofdpijn. Een goede fysieke en geestelijke gezondheid zijn vanzelfsprekende uitgangspunten voor deze aesthetische ingreep.

Verwachtingen

Een ooglidcorrectie biedt, mits op de juiste wijze en bij de daarvoor aangewezen patient uitgevoerd, een goede verbetering. Het geeft het uiterlijk, zonder dat het evident is dat er geopereerd is, een verfrissende blik. Wees realistisch in uw verwachtingen. Tracht deze goed op een rijtje te zetten en bespreek ze met uw plastisch chirurg.

Risico's

Mits uitgevoerd bij de zorgvuldig geselecteerde patient en door een adequaat opgeleid plastisch chirurg, is een ooglidcorrectie in het algemeen een zeer veilige ingreep. Sommige ziekten, bv schildklieraandoeningen, kunnen de risico's doen toenemen. Algemene operatierisicos, zoals nabloeding en infectie, komen, alhoewel uiterst zelden, voor. Bij dubbelzijdig uitgevoerde ingrepen, zoals een ooglidcorrectie, is absolute symmetrie niet te garanderen. Het litteken vervaagt zodanig met de tijd dat slechts een minimaal lijntje resteert dat in een natuurlijke plooi komt te liggen. Na een onderooglidcorrectie kan een litteken een enkele keer zodanig 'trekken' dat het lid tijdelijk los van de oogbol komt.

Voorbereiding

De plastisch chirurg vertelt u tijdens het consult hoe u zich het beste kunt voorbereiden op deze ingreep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijn-vitamine gebruik, roken, hulp voor thuis na de ingreep, vervoer naar huis etc.

Opname

In bijna alle gevallen wordt de ingreep onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en kunt u direct na de ingreep naar huis. Een opname is alleen dan noodzakelijk indien de ooglidcorrectie met grotere ingrepen wordt gecombineerd of op uw verzoek. Uiteraard moet u zich te allen tijde door iemand anders laten vervoeren.

Operatie

Deze poliklinische ingreep duurt 30 tot 45 minuten. Een boven- en onderooglidcorrectie in één sessie ongeveer 1,5 uur. Na de verdoving wordt overtollige huid, spier en eventueel vet verwijderd. Bij de bovenoogleden gaat dit via een snede in de plooi en bij de onderoogleden via een snede net onder de wimpers. Bij een onderooglidcorrectie wordt het ooglid ook vaak nog 'gelift' en vet verplaatst zodat een fraaiere overgang van ooglid naar wang ontstaat.. In bepaalde gevallen kan een onderooglidcorrectie van binnenuit, dwz via een sneetje aan de binnenzijde van het ooglid, worden verricht. Dit voorkomt een litteken aan de buitenzijde. Na enkele dagen tot een week worden de hechtingen verwijderd.


FIGUUR A.
Hier ziet u de overtollige huid die bij een boven-& onderooglidcorrectie wordt verwijderd.
FIGUUR B.
Het vet dat of wordt verwijderd of wordt verplaatst.
FIGUUR C.
Hier ziet u het resultaat na hechten van de snedes.

Herstel

Na de operatie kunt u meestal direct naar huis. U krijgt exacte instructies wat u wel en niet mag doen mee naar huis. Indien de ingreep onder algehele narcose heeft plaatsgevonden kunt u pas na enkele uren naar huis. U dient er rekening mee te houden dat u een week rustig aan doet en de oogleden de eerste dagen moet koelen. De ogen kunnen in het begin irriteren. U mag gewoon douchen en de haren wassen. Verwacht niet meteen een eindresultaat. In het begin is het ooglid en/of het eromheen gelegen gebied blauw en gezwollen. Als u boven- en onderoogleden hebt laten behandelen is dit meestal erger. Dit trekt langzaam weg. De littekentjes zijn in het begin nog rood maar vervagen met de tijd. In het algemeen is dit geen pijnlijke operatie. Indien nodig is de pijn prima te bestrijden met de bij-de-drogist-verkrijgbare pijnstillers. Sport is 6 weken verboden en het dragen van contactlenzen is de eerste 2 weken vaak lastig en irriterend. Na 10 dagen kunt u weer make-up gebruiken en bent u in de regel sociaal toonbaar. Gewoonlijk komt u na 1 week en na 8 weken terug voor controle. Indien er problemen zijn, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg en komt u eerder of vaker.

Resultaat

Een ooglidcorrectie is een goed voorspelbare en zeer dankbare operatie die niet alleen een aesthetisch karakter maar ook vaak een functioneel aspect heeft. Het geeft het uiterlijk, zonder dat het evident is dat er geopereerd is, een jeugdigere en verfrissende blik en uitstraling.


FIGUUR D.
Bovenooglidcorrectie voor
FIGUUR E.
Bovenooglidcorrectie na
FIGUUR F.
Bovenooglidcorrectie voor
FIGUUR G.
Bovenooglidcorrectie na
FIGUUR H.
Onderooglidcorrectie voor
FIGUUR I.
Onderooglidcorrectie na
FIGUUR J.
Boven- en onder ooglidcorrectie voor
FIGUUR K.
Boven- en onder ooglidcorrectie na

Kosten

Indien u klachten ondervindt van de bovenoogleden zullen wij dit voor u aanvragen alhoewel de meeste ziektekostenverzekeraars deze correctie niet meer vergoeden. Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed. Uw plastisch chirurg geeft u een prijsopgave.

Hals-Facelift

Bij wie?

Een hals-facelift is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid in het gelaat en hals wordt verwijderd en tevens de onderliggende spierlaag aangespannen en 'gelift' wordt. Vaak wordt ook vet middels liposuctie uit de onderkin/hals verwijderd. Hierdoor worden de plooien in het gelaat en de hals minder, ontstaat er een strakkere kaaklijn en een jeugdigere uitstraling zonder dat u er 'geopereerd' uit ziet. Vaak wordt een hals-facelift gecombineerd met andere correcties in het gelaat zoals een voorhoofds c.q. wenkbrauwlift, ooglidcorrecties en/of rimpelbehandelingen. Mensen die los in hun vel zitten en waarbij de onderliggende structuren zoals vet en spieren verzakt en verslapt zijn, zijn de ideale kandidaten. Een hals-facelift is geen behandeling voor fijne rimpels en het heeft geen effect op de verouderingsverschijnselen rond de mond, ogen en het voorhoofd. Een goede fysieke en geestelijke gezondheid zijn vanzelfsprekende uitgangspunten voor deze aesthetische ingreep.

Verwachtingen

Een hals-facelift draait als het ware de klok een aantal jaren terug doch het verouderingsproces gaat gewoon door. Het biedt, mits op de juiste wijze en bij de daarvoor aangewezen patient uitgevoerd, een goede verbetering. Het geeft het uiterlijk, zonder dat het evident is dat er geopereerd is, een jeugdigere en verfrissende blik en uitstraling. U krijgt niet een geheel ander gezicht. Wees realistisch in uw verwachtingen. Tracht deze goed op een rijtje te zetten en bespreek ze met uw plastisch chirurg.

Risico's

Mits uitgevoerd bij de zorgvuldig geselecteerde patient en door een adequaat opgeleid plastisch chirurg, is een hals-facelift in het algemeen een zeer veilige ingreep. Desalniettemin kunnen complicaties optreden. Algemene operatierisicos, zoals nabloeding-infectie-vochtophoping-tromboembolien komen, alhoewel zeer zelden, voor. Een gestoorde wondgenezing doet zich met name voor bij rokers. Beschadiging van de aangezichtszenuw is een extreem zeldzame complicatie en is meestal tijdelijk. Bij dubbelzijdig uitgevoerde ingrepen, zoals een hals-facelift, is absolute symmetrie niet te garanderen. De littekens, die grotendeels verborgen liggen in het behaarde hoofd en in de huidlijnen c.q. plooien, vervagen zodanig met de tijd dat slechts een minimaal lijntje resteert. Soms is het gevoel in de huid, m.n. voor het oor tijdelijk veranderd.

Voorbereiding

De plastisch chirurg vertelt u tijdens het consult hoe u zich het beste kunt voorbereiden op deze ingreep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijn-vitamine gebruik, stoppen met roken, hulp voor thuis na de ingreep, vervoer naar huis etc.

Opname

De duur van de opname is o.a. afhankelijk van de vorm van anaesthesie, de grootte van de operatie, uw gezondheid en leeftijd. Zelden zal de opname langer dan 1 á 2 dagen zijn. Uiteraard moet u zich te allen tijde door iemand anders laten vervoeren.

Operatie

In de regel vindt deze operatie onder algehele narcose plaats en duurt, als alleen de hals en het gezicht, worden gedaan ongeveer 2 uur. Via een snee, die loopt van de slaap, in de plooi voor het oor en tot het oorlelletje, wordt de huid van het gezicht en de hals losgemaakt. Vervolgens worden de onderliggende spieren aangespannen en eventueel overtollig vet van de onderkin via een kleine snede weggezogen. Hierna wordt overtollige huid verwijderd. Om de huid te hechten worden fijne onderhuidse hechtdraden gebruikt en in het behaarde hoofd meestal nietjes. In alle gevallen worden drains achter gelaten die de volgende dag worden verwijderd.

Herstel

De dag na de operatie kunt u meestal naar huis. U krijgt exacte instructies wat u wel en niet mag doen mee naar huis. U dient er rekening mee te houden dat u een week rustig aan doet. De meeste zaken van het dagelijks leven kunt u gewoon blijven doen maar zware dingen c.q. activiteiten moet u vermijden. Nadat de drains zijn verwijderd moet u iedere dag douchen en kunt u gewoon uw haren wassen. Als er een liposuctie van de onderkin is uitgevoerd, moet u gedurende een week een speciaal elastisch en drukkend verband dragen. Verwacht niet meteen een eindresultaat. In het begin kan het gelaat en de hals en/of het eromheen gelegen gebied blauw en gezwollen zijn en de huid gevoelloos aanvoelen. Dit trekt langzaam weg. De littekens kunnen nog enige maanden rood verkleurd en stug zijn. Hierna vervagen deze. In het algemeen is dit geen pijnlijke operatie. Indien nodig is de pijn prima te bestrijden met de bij-de-drogist-verkrijgbare pijnstillers. Sport is 6 weken verboden. Na 2 weken kunt u weer huidverzorgingsproducten gebruiken en bent u in de regel weer sociaal toonbaar. Gewoonlijk komt u na 1 week en na 8 weken terug voor controle. De hechtingen zijn oplosbaar. Indien er problemen zijn, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg en komt u eerder of vaker.

Resultaat

Een hals-facelift is een goed voorspelbare en dankbare gelaatscorrectie. Het is een zeer persoonlijke keuze die niet altijd door iedereen zal worden begrepen. Het belangrijkste is hoe u er zelf tegenover staat en over denkt.

Voor operatie.





Zes weken na een hals-facelift.

Kosten

Deze ingreep wordt niet door uw ziektekostenverzekeraar vergoed. Uw plastisch chirurg geeft u een prijsopgave of zie tarieven.

Bereikbaarheid

Bij problemen neemt u uiteraard zonder aarzeling contact op met uw plastisch chirurg en/of het ziekenhuis. Uw plastisch chirurg zal u de juiste nummers geven of kijk onder het onderdeel 'Contact'.

Wat is bij de kosten inbegrepen?

Bij de kosten van de behandeling zijn inbegrepen: de ingreep zelf, de overeengekomen opnameduur als de ingreep onder algehele narcose plaatsvindt en de controles na de operatie. Onder de ingreep vallen uiteraard de huur van de operatiekamer, de gebruikte materialen inclusief eventuele borstimplantaten, de honoraria van de plastisch chirurg en een eventueel noodzakelijk anesthesist indien de operatie onder algehele narcose plaatsvindt. Voor eventuele nacorrecties of de behandeling van complicaties wordt geen honorarium in rekening gebracht. De aan de operatie voorafgaande consulten kunt u bij uw ziektekostenverzekeraar indienen.

Is een operatie wel verstandig als ik nog wil afvallen of een kinderwens heb?

Uiteraard is het onverstandig om een vrijwillige ingreep te ondergaan als u mogelijkerwijs zwanger bent. Probeer dit te allen tijde te vermijden. Cosmetische chirurgie is mogelijk voor een zwangerschap. Realiseert u zich wel dat het lichaam altijd verandert na een zwangerschap. De enige ingreep die u echt beter kunt uitstellen tot na een zwangerschap is een buikwandcorrectie. Als u van plan bent om nog af te vallen dan is het beter om dit voor een ingreep te doen. Dit komt het cosmetische resultaat ten goede en verkleint de risico's. Streef naar een gewicht waarvan u verwacht dat u dit redelijkerwijs kunt handhaven.

Wanneer mag ik weer sporten?

Voor eigenlijk alle behandelingen geldt dat intensieve sportbeoefening gedurende de eerste 6 weken na de operatie wordt ontraden.

Wanneer kan ik weer aan het werk?

Dit verschilt per behandeling en hangt ook af van het soort werk en in hoeverre u het één en ander 'geheim' wilt houden. Bespreek dit met uw plastisch chirurg.

Wanneer mag ik douchen?

Als er na de operatie geen drains zijn achtergelaten, moet u de dag na de operatie al douchen. Anders pas na het verwijderen van de drains. Liever niet baden om verweking van de wond te voorkomen. Indien u speciale kleding, zoals bijvoorbeeld na een liposuctie moet dragen, kunt u deze uiteraard tijdelijk uit doen. Het gebruik van shampoo en zeep is geen enkel probleem en na het douchen moet u het operatiegebied droogdeppen en niet wrijven. Het gebruik van cosmetica in het operatiegebied wordt de eerste 10 dagen ontraden.

Hoe is het met de pijn na de operatie?

De meeste cosmetische operaties zijn niet pijnlijk en moet er meer van ongemak worden gesproken. Pijn is echter een zeer subjectieve beleving en uitzonderingen bevestigen dan ook de regel. In deze gevallen is de pijn vrijwel altijd met de bij-drogist-verkrijgbare pijnstillers te verhelpen.

Krijg ik littekens?

Zodra er een snede door de huid wordt gemaakt ontstaat er per definitie een litteken. Het maakt niet uit of dit met een mes of een laser wordt gedaan. Daarentegen is het wel zo dat een plastisch chirurg er op getraind is om deze zo min mogelijk te laten opvallen. Er wordt daarom zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke lichaamsplooien, de huidlijnen en onderhuidse hechttechnieken. In het begin zijn littekens altijd rood en stug maar dit verdwijnt met de tijd. Hoe snel dit gaat verschilt per huidtype en plaats op het lichaam. In het gelaat gaat dit het snelst.

Is er een minimum dan wel een maximum leeftijd?

Nee, in principe niet. De ervaring leert echter dat de mensen zelden tot nooit jonger dan 18 jaar zijn. Vaak is het ook verstandig om het lichaam te laten uitgroeien voordat men iets gaat corrigeren. Soms zijn de klachten echter zo duidelijk aanwezig, meestal gaat het dan om afstaande oren of te grote borsten, dat een correctie voor het 18e levensjaar wenselijk is. Tijdens het consult moet dan wel één van de ouders aanwezig zijn. Een maximum leeftijd is er in principe ook niet, maar ook hier leert de ervaring dat het percentage mensen, dat na hun 65e nog een cosmetische ingreep ondergaat, snel daalt. Meestal betreft het dan overhangende oogleden waar men last van heeft. Verkeert men in een goede conditie dan zijn er daarentegen in principe geen bezwaren tegen cosmetische chirurgie.

Hoe is dat met roken en het drinken van alcohol?

Het moge duidelijk zijn dat u, voor u een vrijwillige operatie ondergaat, in een goede conditie dient te verkeren. Voor sommige operaties is het een vereiste dat u ruim voor de operatie stopt met roken. Dit wordt met u besproken. Zo is het ook raadzaam om de avond voor de operatie geen alcoholische dranken te drinken.

Met welke medicijnen moet ik stoppen of doorgaan voor de operatie?

In principe moet u alle medicijnen die u door een arts krijgt voorgeschreven blijven doorslikken. De grote uitzondering hierop zijn medicijnen die bloedverdunnend werken. Dit zijn alle medicijnen die acetylsalicylzuur (aspirine) bevatten: Ascal, Alka-Seltzer, Aspegic, Aspro, Coldrex, Cardegic, AC Cod, Dolviran, Migrafin, Chefarine, Apacod en APC. Ook coumarine-bevattende medicijnen werken sterk bloedverdunnend. U loopt dan bij de Trombosedienst. Het gaat om Sintrom en Marcoumar (coumarines). Het gebruik van één van bovenstaande bloedverdunnende medicijnen moet te allen tijde aan de plastisch chirurg gemeld worden. Overleg in alle gevallen met uw plastisch chirurg voordat u besluit iets te veranderen aan uw medicatie. Doe dit nooit naar eigen inzicht.

Welke soorten verdoving zijn er?

Allereerst is er locale verdoving waarbij alleen het te-behandelen-gebied m.b.v. kleine prikjes wordt verdoofd. U blijft geheel bij en voelt wel dat er iets gebeurd maar voelt geen pijn. Voor veel kleinere ingrepen is dit een prima oplossing. Dan is er algehele narcose waarbij u volledig in slaap wordt gemaakt en niets merkt van de hele ingreep. Dit gaat via een tube (slangetje) in uw keel en wordt voor de meeste grote en langdurige ingrepen gedaan. Bij ingrepen aan de heupen/benen kan desgewenst het operatiegebied mbv een ruggeprik worden verdoofd. U blijft geheel bij maar de onderste helft van uw lichaam is gevoelloos. Als laatste is er een tussenvorm waarbij u een slaapmiddel krijgt toegediend via een infuusje en daarbij ook het te-behandelen-gebied met locale verdoving pijnloos wordt gemaakt. Ook dit is een veel gebruikte methode die als zeer prettig wordt ervaren.

Wat moet ik de plastisch chirurg absoluut vertellen voor de operatie?

Om een goede inschatting van uw algehele gezondheid te kunnen maken zal de plastisch chirurg u vragen naar vroegere operaties, doorgemaakte en huidige ziekten waarvoor u onder behandeling bent of bent geweest, medicijn-, tabak- en eventueel drugsgebruik. Verder is van belang om te vertellen of u ooit allergische reacties heeft gehad op medicijnen, desinfectiemiddelen en/of verbandmaterialen. En of u ooit een trombosebeen dan wel een longembolie heeft gehad. Aan de hand hiervan kan hij vaststellen of een operatie wel verstandig is en of bepaalde maatregelen voor of tijdens de operatie noodzakelijk zijn.